Grenzen geven ruimte, ken jij je grenzen?

Toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt dat ik m’n webshop wilde verkopen ben ik met heel wat partijen in gesprek geweest. Toch kwam het steeds maar niet tot een verkoop. Trots als ik ben wilde ik al die tijd de webshop draaiend houden maar liep daarbij ook keihard tegen m’n eigen grenzen op. Toen ook het zoveelste verkoopgesprek niet het gewenste resultaat opleverde was ik er klaar mee.

Eindelijk champagne

Al m’n tijd, geld en energie ging nog steeds voor een groot deel naar de webshop, terwijl ik niets liever wilde dan verder gaan met mijn leven. Ik besloot het dan ook anders te benaderen; ik stuurde mijn concullega’s een mail met een scherp aanbod. Dat werkte! Binnen enkele dagen bereikte ik een akkoord en droeg de webshop aan een nieuwe eigenaar over. Absoluut een champagnemoment, hier had ik zo lang naar toe gewerkt!

https://www.instagram.com/p/BDOGnhRDLON/?taken-by=evadendoelder

Mijn eigen trots heeft me flink over m’n eigen grenzen heen doen gaan. Blijkbaar moest ik die les flink leren. Want dat grenzen zo belangrijk voor je zijn werd me in de afgelopen weken op verschillende manieren nog eens extra duidelijk gemaakt.

Grenzen werden overal duidelijk

Eerst was er die vriendin die advies vroeg voor haar datingperikelen. Na een poosje contact te hebben gehad met een leuke man kwamen ze tot een afspraak. Tijdens het etentje had ie behalve oog voor haar ook ontzettend veel oog voor zijn telefoon. Dat ging haar fatsoensgrenzen ver te boven. Al tijdens die date wist ze dan ook dat dit geen geschikte match was voor haar. Toch hadden ze daarna nog contact en besloten ze voor een tweede date te gaan. Hij hield haar aan het lijntje en dat maakte haar onzeker. Ze stelde me dan ook de vraag “wat moet ik hier nu mee”. Eigenlijk wist ze het zelf wel al.

Het overschrijden van je grenzen creëert onrust en onduidelijkheid

Niet veel later sprak ik een andere vriendin die hard werkt aan haar nieuwe bedrijf. Haar passie is het aankleden van feesten in stijl. Ze is druk bezig om haar naamsbekendheid op te bouwen en gaat dan ook niets uit de weg. Zo organiseert ze nu ook high teas. Bij een van die high teas had een van de gasten gevraagd of ze ook theepakketjes kon maken. Daar was ze nu al dagen mee aan de slag; geschikte kopjes zoeken, lekkere thee selecteren, mooi inpakken, zelfs ’s nachts was ze er mee bezig. Ook zij ging fors over haar grenzen heen.

Niet alleen ging het maken van al die pakketjes ten koste van de tijd die ze met haar dochter had (om maar te zwijgen over haar nachtrust) maar ook ging ze, door op ieder verzoek van klanten in te gaan, over haar zakelijke grenzen heen. Op die manier wordt het steeds minder duidelijk wat jou en jouw producten uniek maakt en wat precies je aanbod is.

Noodzakelijke lessen

Die lessen hebben we allemaal nodig, net zo lang tot we het belang er van inzien. Ik ben blij dat ik mijn grenzen heb verkend. Nu ze weer duidelijk zijn komt er ineens weer zoveel op mijn pad dat wél bij me past en waar ik blij van wordt! Zo mag ik nu regelmatig op pad met ondernemers om hen te helpen bij het overwinnen van hun online drempels door offline wandelcoaching.

Ik kan je dus alleen maar aanmoedigen om ook goed over jouw grenzen na te denken en ze te bewaken. Door te blijven doen wat bij je past en waar je blij van wordt, komt er vanzelf nog meer op je pad dat werkt! En heb je daar moeite mee? In een Dauwsessie kunnen we samen verkennen waar dit vandaan komt. Vaak kun je na enkele sessies weer helemaal verder!

Eva den Doelder - Dauw & Doel

Ik help ondernemers over hun online drempels door offline wandelcoaching. Ik combineer de ervaring die ik opdeed met mijn webshop met mijn liefde voor social media en wandelen. Ik wil jou als ondernemer laten zien dat jij en je bedrijf kunnen groeien als je jezelf durft te laten zien op social media.

Ik ben gecertificeerd TRIA wandelcoach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *