Gratis beeldmateriaal voor je website

Wanneer je online actief bent kun je niet zonder beeldmateriaal. Idealiter is dat natuurlijk je eigen materiaal. Je website, social media, nieuwsbrieven en je blogs zien er aantrekkelijker uit door het gebruik van beeldmateriaal. Maar als ondernemer heb je niet altijd de tijd en de middelen om eigen foto’s te (laten) maken. Gelukkig zijn er ook andere bronnen waar jij je gratis beeldmateriaal vandaan kunt halen. Maar voor ik een lijst voor je samenstel, wil ik je eerst even wijzen op 5 voordelen van het gebruik van goede foto’s.

5  voordelen van het gebruik van foto’s

  1. Het is visueel aantrekkelijk; lange lappen tekst vervelen al snel en zijn niet aangenaam om te lezen, helemaal niet vanaf een scherm. Wanneer je je verhaal illustreert met één of een aantal foto’s ziet je tekst er meteen aantrekkelijker uit. Bovendien scannen bezoekers van een website binnen enkele seconden of ze je tekst gaan lezen. Je beeldmateriaal kan een positieve bijdrage leveren aan dit besluit.
  2. Het is SEO vriendelijk; beelden helpen je gevonden te worden door zoekmachines (daar moet je wel wat voor doen natuurlijk!) Wanneer je een foto upload met als titel DSC1025.jpg weet Google niet wat er op de foto staat. Vul dus altijd de ALT tekst en de omschrijving van de afbeelding in, dit draagt bij aan je SEO score.
  3. Meer social media shares; wanneer je een link deelt op social media mét afbeelding wordt deze beter gezien. Met het juiste beeldgebruik zien je bezoekers zien in één oogopslag waar de link over gaat. Bovendien wordt de kans dat zij je post ook delen vergroot.
  4. Het geeft body aan je blog; wanneer je blog niet heel uitgebreid is, kun je deze verrijken met beeldmateriaal. Zo geef je een blog met weinig woorden wat extra body mee.
  5. Het ondersteunt je verhaal; een verhaal blijft makkelijker hangen met het juiste plaatje. Denk maar eens aan je favoriete kinderboek, de kans is groot dat je de afbeeldingen nog zo voor je ziet. Wanneer je in je blog een uitleg of instructie geeft kan het juiste beeldmateriaal je verhaal verduidelijken. Dit kun je makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld met Gadwin Printscreen. Is je verhaal wat uitgebreider, denk dan eens aan het (laten) maken van een infographic. Deze zijn vaak erg populair op social media (je ziet immers alle informatie in één oogopslag) en kun je onder andere laten maken via Fiverr.


Waar vind je beeldmateriaal?

Pas op met zomaar afbeeldingen zoeken op Google! Hierop kan beeld- en portretrecht rusten en ongeoorloofd gebruik kan je dan ook op een fikse boete komen te staan. Er zijn diverse beeldbanken waar je beeldmateriaal kunt kopen, denk bijvoorbeeld aan Getty Images of Adobe Stock.

Gratis beeldmateriaal

Voor de ondernemers met een kleiner budget zijn er gelukkig ook een heleboel websites waar je beeldmateriaal kunt downloaden dat je wél gratis mag gebruiken. Dit zijn zogenaamde Public Domain of Creative Commons Zero; dit houd in dat het beeldmateriaal gratis ter beschikking wordt gesteld en bronvermelding niet vereist is.

Gratis beeldmateriaal - stockup

Stockup

Deze site maakt het je wel heel gemakkelijk! Hij doorzoekt namelijk 31 verschillende fotowebsites. Grote kans dat het beeld dat jij zoekt hier tussen staat!


Gratis beeldmateriaal - Pixabay

Pixabay

Hier kun je naast foto’s ook video’s, vectoren (bestanden met transparante achtergrond) en video’s vinden. Bovendien kun je ook op kleur, afmeting of categorie zoeken.


Gratis Beeldmateriaal - Unsplash

Unsplash

Meer dan 550.000 foto’s verdeeld over 15 categoriën. Het aantal groeit alleen maar, want iedereen kan beeldmateriaal toevoegen.


Photocollections

Website met veel mooie foto’s in 8 verschillende categoriën; dieren, architectuur, eten en drinken, industrieel, landschappen, natuur, mensen en vervoer. Helaas ontbreekt hier een zoekfunctie.


Realistic shots

In deze website kun je zoeken in categoriën (architectuur, natuur, mensen, reizen en technologie) maar ook met een zoekfunctie. Wekelijks worden 7 nieuwe foto’s toegevoegd, dus steeds vers beeldmateriaal!


Pexels

Een enorme collectie aan gratis beeldmateriaal. Hier wordt steeds nieuw beeldmateriaal toegevoegd doordat ze altijd lopende competities hebben voor fotografen.


Stocksnap

Zeer uitgebreide collectie aan beeldmateriaal waar je niet alleen in categoriën maar ook in subcategoriën kunt zoeken. Daarnaast kun je ook sorteren op datum of populariteit. Mocht je onverhoopt toch niets vinden krijg je suggesties uit Shutterstock.


Nationale Beeldbank

Sommige zaken zijn zo oerhollands, die vind je niet in de internationale beeldbanken. Gelukkig biedt de Nationale Beeldbank uitkomst. Dé plek dus voor polderlandschappen, koningsdag, sinterklaas en oliebollen!


Stockpic

Zeer uitgebreide database waar je kunt zoeken in categoriën en subcategoriën. Ook kun je je abonneren zodat je iedere twee weken nieuw beeldmateriaal krijgt toegestuurd.


Negative Space

Uigebreide website met verschillende categoriën en subcategoriën. Handig hier is dat je kunt zien hoe vaak een foto al is gedownload, zo kun je er voor zorgen dat je je beeldmateriaal niet overal tegenkomt!

Deze lijst is zeker niet compleet. Er zijn nog veel meer websites waar je gratis beeldmateriaal kunt vinden! Weet jij er nog één? Laat het me weten in de comments, dan kan ik het artikel steeds aanvullen!

Tip

Voeg deze pagina toe aan je favorieten.  Dan heb je het lijstje met websites waar jij je gratis beeldmateriaal kunt halen altijd bij de hand!

Eva den Doelder - Dauw & Doel

Ik help ondernemers over hun online drempels door offline wandelcoaching. Ik combineer de ervaring die ik opdeed met mijn webshop met mijn liefde voor social media en wandelen. Ik wil jou als ondernemer laten zien dat jij en je bedrijf kunnen groeien als je jezelf durft te laten zien op social media.

Ik ben gecertificeerd TRIA wandelcoach.

1 thought on “Gratis beeldmateriaal voor je website

  1. Pingback: Facebook en binding met je klanten - tips van Dauw & Doel expert Patty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *