Hoe een oude passie me weer op weg hielp

Op mijn website probeer ik zoveel mogelijk mijzelf te laten zien. Dat is soms best spannend, want “wat zullen ze wel niet denken”. Ooit schreef ik over angsten die je zo ontzettend kunnen blokkeren en omschreef deze als een gevangenis. Die term werd door sommige lezers heel zwaar opgevat, maar kent een duidelijke oorsprong.

Een aantal jaar geleden zat ik écht niet lekker in m’n vel. Mijn relatie was gestrand en ik stond er alleen voor met twee kleine meisjes, de jongste was nog niet eens een jaar. Hoewel ik al lange tijd wist dat ik met deze partner niet gelukkig zou worden, had het me veel tijd gekost om uiteindelijk de knoop door te hakken niet samen met hem verder te gaan. Ik had altijd gezegd dat ik alleen moeder wilde worden als ik de juiste partner zou treffen. Het ergste vond ik dat mijn dochters niet in een traditioneel gezin zouden opgroeien. Dat deed me pijn, heel veel pijn. Ook financieel was alles erg onzeker. Dat alles maakte dat ik angst had voor wat de toekomst ons zou brengen. Ik stond dan ook al tijden zwaar in de overlevingsmodus. Dacht alles te doen dat nodig was voor mijn meiden en ontzegde me zelf daarvoor bijna alles en vergat daarbij mezelf…

Ik wist niet eens waar ik naar op zoek was

Tot ik op een dag besefte dat het zo niet verder kon. Ik was flink afgevallen en kon nauwelijks nog een gesprek voeren zonder in huilen uit te barsten. Wist niet meteen hoe ik het roer om moest gooien, maar besloot in ieder geval te beginnen door een oude passie weer op te pakken; lezen. En dus ging ik samen met mijn meisjes naar de bibliotheek. Ik maakte hen meteen lid (inmiddels zijn het echte boekenwurmen) en zocht voor mezelf een boek. Wist eigenlijk niet eens waar ik naar op zoek was. Op een van de tafels lag het boek “400 Brieven van mijn Moeder” van Joseph Oubelkas. In het boek beschrijft hij hoe hij ruim 4 jaar onschuldig vastzat in verschillende Marokkaanse gevangenissen.

ontsnapt uit mijn eigen gevangenis dankzij dit boek

Focus op wat wél kan

Binnen een week las ik het boek uit. Ik ben nog steeds blij dat ik juist dát boek meenam; het opende me de ogen. Ondanks zijn ellendige omstandigheden, maakte Joseph in die gevangenis er toch het beste van en focuste zich vooral op wat wél kon. Waarom deed ik dat dan niet? Ik zat niet letterlijk in een gevangenis, maar creeërde mijn eigen gevangenis door vooral te focussen op wat ik niet had. Het schudde me wakker, langzaamaan ging ik steeds meer de dingen zien die ik wel had. Twee lieve én gezonde meisjes, zelf een goede gezondheid, steun van familie en vrienden maar ook kleine dingetjes als wakker worden van de zon die naar binnen scheen of genieten van een goed gesprek.

In beweging

Die vernieuwde focus zette een hoop in beweging; ik gunde mezelf de tijd om te gaan sporten, kwam weer meer onder de mensen en nog belangrijker; ik genoot er van! Steeds sterker kwam ik in mijn schoenen te staan. Ik nam het heft weer in eigen handen en begon weer te dromen over hoe ik de toekomst samen met mijn meisjes zou gaan vormgeven. Hoe het er uit ging zien wist ik nog niet precies, maar ik was er van overtuigd dat ik er in ging slagen!

Sommige zaken zijn echter te lastig om alleen te leren of op te lossen. Waar ik vroeger stoer en koppig zou hebben gezegd “dat kan ik zelf wel” ging ik nu hulp vragen, zowel aan professionals als aan vrienden en familie. Daarbij merkte ik dat veel mensen het juist heel fijn vinden als je een concrete vraag stelt waar ze je bij kunnen helpen. Daardoor gebeurde nog iets; ik kreeg steeds meer vertrouwen, niet alleen in mezelf, maar ook in anderen. Ik stelde me meer en meer open en daardoor kwamen de mooiste zaken op m’n pad. Dat vertrouwen is inmiddels wel een sleutelwoord geworden voor mij.

Toeval bestaat niet

Inmiddels ben ik er van overtuigd dat toeval niet bestaat. Dat boek lag daar niet zomaar, er zat voor mij een duidelijke boodschap in. Als je focust op de mooie zaken in je leven en vertrouwen hebt komt er zoveel moois op je pad. Niet alleen heb ik zelf meegemaakt hoe je je vertrouwen weer kunt herwinnen, ik heb me er ook volop in verdiept. Kan jij ook wel wat extra vertrouwen gebruiken? Tijdens een Dauwsessie kijken we hoe we daar aan kunnen werken.

Eva den Doelder - Dauw & Doel

Ik help ondernemers over hun online drempels door offline wandelcoaching. Ik combineer de ervaring die ik opdeed met mijn webshop met mijn liefde voor social media en wandelen. Ik wil jou als ondernemer laten zien dat jij en je bedrijf kunnen groeien als je jezelf durft te laten zien op social media.

Ik ben gecertificeerd TRIA wandelcoach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *